nedelja, 29. marec 2009

Velika noč se bliža

Ne samo, da je velika noč največji krščanski praznik, hkrati bi naj prinašala tudi novo življenje; torej pomlad, ki jo vsi že nestrpno pričakujemo.
Včasih so nam govorili, da po veliki noči že lahko sedimo na travi, saj je takrat zemlja že požegnana (blagoslovljena). Šele po veliki noči narava prav ozeleni... Travniki se odenejo v pisano cvetje. Vse, kar je še sedaj mrtvo in brez barve, ozeleni in oživi.
Hkrati pa je praznik velike noči veliko veselje otrokom; barvanje pisanic (pisank, pirhov, jajčk) in pripravljanje velikonočne košare za k žegnu (v soboto pred veliko nočjo nesemo hrano k blagoslovu ). Predvsem pa je otrokom velika noč pomembna zaradi "pisanke". Pisanka je darilo krstnega ali birmanskega botra krščencu ali birmancu. Kot otrok sem tudi sama vedno komaj čakala na pisanko. Moja pisanka je bila večinoma sestavljena iz (vsaj koliko se spomnim) šarklja, pomaranč, pisanih pirhov, sladkarij in vsako leto je bilo dodano nekaj za oblečti. Enkrat pa vem, da sva s sestro dobili vsaka svojo torto. Si lahko predstavljate - dobiti torto, ko nimaš rojstnega dne? Tista torta je bila ena izmed najbolj dobrih tort v mojem življenju....


Hkrati pa postanejo dnevi po veliki noči daljši in toplejši. Res, da bomo morali jutri zjutraj vstati eno uro prej, kot smo bili do sedaj navajeni, ampak dan bo tudi vsaj za eno uro daljši. Poklonimo tisto uro ljudem, ki jih imamo radi, ljudem, brez katerih si ne znamo predstavljati našega življenja, ljudem, katerim v vrvežu današnjega časa enostavno pozabimo povedati, koliko nam pomenijo in kako jih imamo radi. Veliko ljubezni in sonca polnih dni vam želim!


Za izdelavo čestitk sem uporabila:
barvni karton kupljen v trgovini Lidl; dekorativni papir kupljen v trgovini Hofer; barvni trakci in aplikacije; štampiljke Penny black, Papermaia in CraziBoutStamps; disstres ink za odtisovanje in senčenje; Cuttlebug in šablone za embosiranje in izrezovanje.

5 komentarjev:

Helena pravi ...

Marička, tvoje velikonočne čestitke so polne življenja, sončne in tople. Tisti, ki jih bodo dobili, bodo prav gotovo veseli.

Anja pravi ...

Krasne žive barve. Zadnji dve sta mi pa sploh prekrasni :)

Moni pravi ...

Čudovite čestitke! Lp, Moni

BojaMoja pravi ...

Čudovitke! Lepe, žive barve :)

SAŠA pravi ...

ideje pa ideje zelo lepoooooooooooo

Related Posts with Thumbnails